Navigation Menu

Приключението в Перу ни отвежда към следващата спирка от огромното наследство на инките –

КОРИКАНЧА

ХРАМЪТ НА СЛЪНЦЕТО

kkk
 

Знаете ли, че…

…в Куско се намирал и най-важния храм в империята на инките, Кориканча ( “корал от злато” ). Той бил посветен на Виракоча – бога създател, и на Инти – бога на Слънцето. В храма имало и светилища на второстепенните богове на Луната, Венера, Плеядите и няколко други божества. Освен това имало статуи на божества на покорени племена, доведени в Куско, отчасти на почит, отчасти като заложници. Сведения от първите испанци, които влезли в Куско, говорят, че церемонии били извършвани без прекъсване в Кориканча. 

Тези чудесно издялани стени на храма били покрити с повече от 700 листа от чисто злато, тежащи около два килограма всеки. Обширният двор бил пълен със скулптури на животни и царевично поле в реален размер. Всички статуи били направени от чисто злато. Подовете на храма също били покрити със злато. Масивна златна статуя с формата на слънце и украсена със скъпоценни камъни била обърната с лице на изток, така че всяка сутрин да посреща изгряващото Слънце. За съжаление всички тези произведения на изкуството били набързо претопени от испанците, които след това построили църквата Санто Доминго върху основите на храма. 

Кориканча бил също и център на голяма астрономическа обсерватория и календарно устройство. Имало 40 линии, отдалечаващи се от храма, наречени Секуси. Те продължавали в абсолютна права линия и сочели към по-важните небесни точки на хоризонта. Четири от тези линии, представляват четирите главни пътя до четирите части на Тавантинсую, други сочели към точките на равноденствие и слънцестоене. Останалите сочели към различни звезди и съзвездия, които имали особено значение за инките. 

Вие имате наистина уникалната възможност да зърнете вълшебната земя на инките на уникална промо цена за ранни записвания до 30.05.2015 : 2195 

За повече въпроси, потърсете ни на :

032/63-15-37
info@krista-1.com